IAAS Polska

Konferencje

Konferencje organizowane przez IAAS Polska poruszają różnorodną tematykę, związaną z rolnictwem, ochroną środowiska, bioróżnorodnością, żywnością, zrównoważoną gospodarką.

Są adresowane zarówno do studentów naszej uczelni jak i wszystkich innych osób zainteresowanych poruszaną tematyką.

2015

I Studencka Konferencja Przyrodnicza

Był to cykl wykładów i warsztatów związanych z szeroko pojętym rolnictwem, ochroną środowiska oraz żywnością. Celem konferencji było poszerzenie wiedzy studentów z zakresu nauk przyrodniczych. Konferencja miała miejsce w Bibliotece Głównej SGGW w Warszawie.

Harmonogram:

konferencja_przyrodnicza

Dzień I – 21.04.2015 r.
10.00 – CALDENA – „Agravita – wiedza, technologia, kompleksowość.”
11.00 – GREENPEACE – „Aktywizm w Ochronie Środowiska – czyli czym i dlaczego             zajmuje się Greenpeace.”
12.00 – SITA POLSKA, SITA ZIELONA ENERGIA – „Spalarnia odpadów jako ważne ogniwo w nowoczesnym systemie gospodarowania odpadami na przykładzie instalacji termicznego przekształcania odpadów komunalnych w Poznaniu.”
13.00 – Środowisko dla Środowiska – „Zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny – zbiórka,      przetwarzanie, recykling.”

Dzień II – 22.04.2015 r.
9.00 – Bio Planet – „BRC – praktyczna strona wdrażania standardu w zakładzie konfekcjonowania produktów spożywczych”
10.00 – Instytut Ogrodnictwa – Oddział Pszczelnictwa w Puławach – „Instytut Ogrodnictwa Zakład Pszczelnictwa w Puławach – organizacja i aktualne kierunki działalności.”
11.00 – Polska Federacja Producentów Żywności – „Czy E jest złe? czyli o dodatkach do żywności”

 

2013

III Konferencja Żywieniowa

4 grudnia w Bibliotece Głównej przy SGGW odbyła się już kolejna edycja „Konferencji Żywieniowej” organizowanej przez IAAS Polska. Tegoroczna edycja była poświęcona dietom i wpływie odżywiania na stan zdrowia. Prelegentami, którzy dzielili się z Nami swoim doświadczeniem byli między innymi przedstawiciele firmy Nestle, JARS czy Program Odchudzania Cambridge. 

Konferencja jak co roku cieszyła się ogromnym zainteresowaniem ze strony studentów i sala wykładowa była wypełniona po brzegi. Dziękujemy wszystkim za obecność!

2012

II_konferencja_zywieniowa

2011

I_konferencja_zywieniowaI Konferencja Żywieniowa

Pod koniec listopada odbyła się I Studencka Konferencja Żywieniowa „Wypij Wiedzę Z Nami” organizowana przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Kierunków Rolniczych i Nauk Pokrewnych IAAS Polska. Mimo, że było to pierwsze takie wydarzenie jakie organizowaliśmy to dumnie możemy stwierdzić, że zakończyło się wielkim sukcesem. Pogoda co prawda nie dopisała, ale „spragnionych” wiedzy słuchaczy nie zabrakło.

Na spotkaniu omawiany był wpływ spożycia popularnych, płynnych produktów na organizm człowieka. Od herbaty i kawy zaczynając przez napoje energetyczne i zioła, kończąc na winie i piwie. Na konferencji oprócz pozytywnego efektu ww. produktów na zdrowie, duży nacisk kładziono na uzależnienie jakie mogą wywoływać i zagrożenia z tego płynące o czym uświadamiała nas przedstawicielka firmy Centermed. Bardzo ciekawy wykład na temat napoi energetycznych poprowadziła dr n.o zdrowiu Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia, który wywołał ciekawą i momentami zabawną dyskusję. O winie, jego historii, produkcji oraz gatunkach przedstawiła dr Sylwia Bonin z Wydziału Nauk o Żywności, SGGW. Na pytanie „Czy piwo jest zdrowe?” odpowiedziała Kompania Piwowarska. Oczywiście nie mogło zabraknąć popołudniowej kawy o czym opowiedziała lic. Ewelina Bancerz z Koła Naukowego Żywieniowców i Dietetyków. O suplementach diety opowiedziało Juice Plus. I tak zbliżyła się godzina 17, a więc nie mogło zabraknąć znanego na całym świecie „five o’clock”, na temat herbaty mówili członkowie Koła Naukowego Technologów Żywności w składzie Karolina Kruk, Anna Łyżwa i Anna Kosarzewska. Na wieczorny napar z ziół i miły wykład zaprosiła mgr inż. Magdalena Śledź z Koła Naukowego Technologów Żywności.

Patronat nad wydarzeniem objęli Dziekani WNoŻ i WNoŻCziK, Liga Odpowiedzialnego Biznesu oraz pizzeria Dominium.